401. Az első milliárd ellopása

Európa tolvaja

Orbán az első milliárdját még 1993-ban lopta el, amikor Simicskával együtt elsikkasztották, a saját magánvagyonukká tették a Fidesz-pártszékházért kapott pénzt.

Az államtól ingyen kapott, volt Tiszti Kaszinó eladásából a Magyar Demokrata Fórummal közösen közel másfél milliárd forint bevételre tettek szert (amin a két párt körülbelül fele-fele arányban osztozott). Az akkor igencsak tetemes summának számító összeget követhetetlen módon szétterítették a Fideszhez közeli gazdasági vállalkozások között. Ráadásul később ezek jó részét „eltüntették” hamis adásvételi szerződésekkel (ld. „Kaya Ibrahim és Josip Tot”), hogy a jelentős köztartozásaikat se kelljen megfizetniük.

Ezek a különféle pénzügyi manőverek egyedül a vezetők személyes érdekeit szolgálták. A pénz nagyobb részének tényleges sorsáról emiatt még a párt legbelső köreiben is kevesen tudtak. Valójában az volt a kérdés, hogy mekkora az a legkisebb összeg, amit nem lehet üzleti célokra fordítani, hanem muszáj a pártnak adni.

Orbánék anyagi jólétét az ebből a székház-ügyből származó pénzek alapozták meg.

Így lett a család többek között bányatulajdonos.

Persze ez a pénz ma már aprópénz, naponta ennek sokszorosát lopja el az Orbán-klán.

Ne feledjük, hogy az Európai Néppártnak sosem volt különösebb gondja azzal, hogy az Orbán-család ilyen módon gazdagodik, akár az európai adófizetők kárára is.

Segíthetsz egy megosztással: